Választás 2014
Csapatunkról
Rendezvényeink
Városfejlesztés
2002-2010
Gyömrő jövője

Várost építettünk 2002-2010

Aszfaltprogram · Tófürdő · MÁV állomás · Intézmény-felújítási program · "Ófalusi" városközpont · Új bölcsőde · Oktatási intézmények bővítése · Erzsébet utcai általános iskola · Városközpont · Helyi buszjárat · Vasútállomás, P+R · Iskola, informatikai · Új melegítőkonyha, étkező · Új háziorvosi körzet · Járdaépítés

"Nem elég a jót akarni, de tenni, tenni kell!"

Mi úgy érezzük, ennek a 2002-ben választott jelmondatunknak eleget tettünk, és ezután is ennek szellemiségében kívánjuk munkánkat tovább folytatni.

Az út, melyen valóban várossá váltunk pdf »

Aszfaltprogram

Bátran mondhatjuk, hogy Gyömrő elmúlt harminc évében a legnagyobb horderejű fejlesztés az aszfaltozási program volt. A 2002-es választási ciklus elején még szinte alig mertek néhányan hinni abban, hogy az utcák aszfaltozására tett ígéretünket meg tudjuk és meg fogjuk valósítani. A 2004-ben kidolgozott, és a testület által elfogadott aszfaltozási koncepció is sokakat megmosolyogtatott. Azonban a legtöbbek meglepetésére és mindenki örömére az aszfaltozógépek 2005-ben elkezdtek dübörögni a város utcáin. Egy év alatt 60 utca 35 kilométernyi hosszban kapott aszfaltburkolatot. Egy év alatt 135 000 m² új aszfaltút épült. 2002-ben úgy vettük át a település vezetését, hogy az utak aszfaltozottsága 36%-os volt, és a meglévő utak sok esetben szinte járhatatlanok voltak, emlékezzünk itt vissza a Nefelejcs utca, vagy a Táncsics M. út állapotára. Az aszfaltprogram keretében a város meglévő burkolt útjait is felújítottuk, ezzel a város aszfaltútjainak aránya 98%-ra nőtt. Ez országos viszonylatban is magasan kiemelkedő érték. Vissza tudunk még emlékezni milyen volt a mészkőporos utcákon járni? Azt mondják, a jót könnyű megszokni. Valóban. Néha azonban nem árt felidézni, milyen volt az az érzés, amikor először mentünk haza aszfaltúton. Sok régi gyömrői lakos azt mondta, soha nem hitte volna, hogy az utcájában valaha is aszfaltút lesz.

Szerintünk van mire büszkének lennünk!


Ilyen lett a Vadvirág utca aszfaltozás után

Az első nap öröme

Ennek nem lehetett nem örülni

Épül az útalap

Estére már aszfaltúton mehettünk haza

Ha elkészült, védjük is meg

Örültünk és büszkék voltunk

Sokan nem hitték, hogy házukhoz is odaér

A Tófürdő felújítása

Emlékszünk még, milyen volt a strand 2000-ben vagy 2001-ben, a néhány évvel azelőtt végrehajtott "felújítást" követően? Nád, békanyál, gazos partoldal. Rozsdás korlátok, elhanyagolt bódék és épületek. Lehangoló látvány. Éves átlagban 500 fürdővendég.

Mi lett belőle mára? Városunk védjegye, büszkesége, gondozott partoldal, büfék, öntözőrendszerrel ellátott pázsit, öltözők, mosdók, cölöpökön álló koktélbár. Ja, és évente átlagosan 50 000 fürdővendég. Volt olyan vasárnap, amikor egy nap több mint 3000 jegyet adtak el a strandon. Érdemes volt dolgoznunk vele, lehetünk rá büszkék? Szerintünk igen! A felújítás során csapatunk tagjai is kivették részüket a munkából. Többször szerveztünk társadalmi munkákat a bontási munkák megkezdésétől az utolsó virágok elültetéséig. A sok száz óra társadalmi munka pedig nem fáradtság, hanem jóleső érzés volt, amire még ma is jó visszaemlékezni.


A saras part helyére sétány épül

Elkészült a körbár

Épül a körbár

Képviselő és polgármester is beszállt

Mi is kivettük részünket a munkákból

Városunk jelképe

A felújítás előtt, fürdővendég sehol

A felújítás előtti szép főbejárat

A nyári nagyüzem

A régi szép sétány

Egy szép strand sok vendéggel

Évi 50 000 vendég

A MÁV állomás felújítása

Mi lett belőle mára? Városunk védjegye, büszkesége, gondozott partoldal. Hogy nézett ki a MÁV állomás tíz évvel ezelőtt? Juj-juj, persze nem pozitív felkiáltásként mondva. WC sehol, várótermek összes ablaka betörve. Fűtés? Na azt inkább hagyjuk. Padok? Ezeket is felejtsük el. Kulturált jegypénztár? Persze, az ötvenes évekből! A MÁV-nak írt levelek eredménye? A nullánál semmivel sem több. Megoldás? A városvezetés javaslata a MÁV állomás üzemeltetésének átvételére (ma már ezt az országban "gyömrői modell"-nek nevezik, és számos helyen kezdeményezi a MÁV). Ennek hatására önkormányzati szerepvállalás az állomás felújításában, 25 millió forint értékben. A MÁV ehhez csatlakozó felajánlása 30 millió forint értékben. Eredmény: a szolnoki vonal legszebb, leggondozottabb, legkomfortosabb vasútállomása. Kulturált váróhelyek, kültéri padok, jól működő büfé, esztétikus környezet. Lehetünk rá büszkék? Szerintünk igen! Persze a menetrend. Na úgy tűnik, ehhez a MÁV igazgató tanácsában is vezető szerepet kellene vállalni csapatunknak. Megvan a következő cél!


A váróterem felújítás előtt

Hát nem szebb így

Ilyen volt a nagy váró

Ilyen lett

Most már ülve is lehet a vonatot várni

A váró régi arculata

Ilyen volt a pénztár

Hát nem szebb így a váróterem

Intézmény-felújítási program

Egy településen általában mire szoktak panaszkodni? Lerobbantak az intézmények, nincs pénz semmire, elhanyagoltak az iskolák, óvodák. Így volt ez Gyömrőn is. Örültünk ennek a helyzetnek? Mint lokálpatrióta civil szervezet, egyáltalán nem. Szerettünk volna ezen változtatni? Hát persze! Hiszen pont ezért indultunk az önkormányzati választáson. Ergo: mit is szoktunk mondani: "Nem elég a jót akarni, de tenni, tenni kell!" Hát akkor dolgozzunk! 2005-ben az intézmény-felújítási program keretében szinte az összes oktatási intézmény teljes felújításon esett át. Új tető, új homlokzat, belső felújítás, új épületegység a Fekete István Általános és Szakiskolához, óvodai csoportszoba bővítések, új osztálytermek kialakítása a volt szolgálati lakások helyén. Mindez 150 millió forint értékben. Az eredmény: nyugat- európai színvonalú oktatási intézmények. Mi, és főleg közülünk a gyerekes szülők, de még a nyugdíjasok is, büszkék voltunk ezekre a beruházásokra. És Ön? Ja, és itt azért nem is elégedtünk meg ennyivel. A folytatásról kicsit lejjebb.


A régi tető 80 évig bírta készül az új

Az elzárt kert helyére épült a sportpálya és az udvar

Ilyen volt a Csokonai iskola

És ilyen lett

Ilyen volt az Erzsébet iskola

Már alakul

Méltán régi nagy híréhez

A gimi új ruhája

Az "Ófalusi" városközpont kiépítése

Az Ófalusi rész elhanyagolt volt? Hát eléggé. Megérdemelte volna, mint Gyömrő történelmi magja, hogy kiemelt figyelmet kapjon? Vitathatatlanul. A cél tehát egyértelmű volt, és számunkra az ahhoz vezető út is. Határozott lobby a Közútkezelő Igazgatóságnál, a körforgalom átépítése érdekében. Ahhoz, hogy ez eredményes legyen, mi készíttettük el a terveket több mint 3 millió forintért a kezelő helyett. Sebaj, a cél érdekében mindent! A törtetésünk eredményesnek bizonyult, a körforgalmú csomópont építését ennek nyomán elhatározták. Majd meg is építették. Mi pedig egyrészt hozzájárultunk anyagilag ehhez, valamint kiépítettük a körforgalom körüli sétányokat, díszteret, járdákat. Gyömrő másik emblematikus nevezettességének, az Ártézi kútnak is méltó környezetet teremtettünk. Na de erre aztán már tényleg büszkék voltunk.


Ilyennek terveztük az ártézi kutat

És ilyen lett

A várva várt pillanat

Az első fogyasztó

A körforgalom

Az I. világháborús emlékmű

Évek múltán is szép

Helyi nevezetességeink

Új bölcsőde építése

Bátran, de semmiképp nem büszkén jelenthetjük ki, hogy tíz évvel ezelőtt városunk leglerobbantabb, legszörnyűbb állapotban lévő intézménye a városi bölcsőde volt. Egy omladozó magánházból kialakított épületben működött rémes körülmények között. Mivel a fejlesztések hatására Gyömrő gyakorlatilag újjáéledt, az ingatlanárak emelkedtek, az építési, beköltözési kedv minden eddigi szintet felülmúlt. Ezért születtek is gyerekek a városban szépszámmal. Szükség volt már egy új bölcsődére. Ehhez kellett volna vagy negyedmilliárd forint. Mivel úgy ítéltük meg, hogy ennyi pénz talán a világon sincs, ezért pályáztunk Európai Uniós forrásokra. Mint kiderült, sikeresen, így 2006-ban átadhattuk a 60 férőhelyes vadonatúj, gyönyörű szép, nyugat-európai színvonalú XXI. századi új bölcsődeépületet. Tíz év alatt a helyzet gyökeresen megváltozott, most is ennek az intézménynek a színvonala lóg ki az átlagból, de szerencsére már nem negatív irányban. Ellenkezőleg! Szerintünk a város legszebb és számunkra legkedvesebb intézménye lett.


Így nézett ki amikor átvettük

Erre az épületre nem lehetünk túl büszkék, de már bontjuk

Épül az új bölcsőde

Kész az új bölcsőde

Átadtuk

Hát nem szebb, mint a régi

A legkisebbek munkahelye

Átadáskor

Oktatási intézmények bővítése

Városunk szerencsére-eltérően az országos átlagtól-folyamatosan fiatalodik. Vidéki településeken sokszor jelent problémát a fiatalok elköltözése, a nyugdíjas korú lakosság arányának növekedése. Városunkra ezzel szemben ennek ellenkezője a jellemző. Egyre többen döntenek úgy a fiatalok közül, hogy városunkban telepednek le, így egyre több Gyömrőn a kisgyermekek aránya is. Nálunk nem azzal kell foglalkozni a város vezetésének, hogy melyik iskolát zárjuk be, hanem azzal, hogyan bővítse az iskolákat, óvodákat. A bővítés egyik legcélravezetőbb módja az volt, hogy az intézményekkel egybeépült szolgálati lakásokat megszüntettük, a lakókat a 2005-ben megépült Klapka utcai önkormányzati társasházba költöztettük át. Az így megüresedő helyiségekben osztálytermeket, csoportszobákat alakítottunk ki: a Csokonai iskolában két osztálytermet, a Deák iskolában is két tantermet, a Pázmány óvodában új csoportszobát. Így nem csak az oktatási intézményeket tudtuk hatékonyan bővíteni, de a szolgálati lakásokhoz elkülönített udvarrészek megnyitásával a gyermekek számára használható szabad terület is közel kétszeresére nőtt. Így bővült az udvar és épült ki végre most már a sportpálya a Csokonai iskolában és a Deák iskolában is. Az intézménybővítések második lépcsőjében új óvodai csoportszobák épültek az ovikhoz: 3 a Falusi óvodához, 2 a Mesevár óvodához és 1 az Arany óvodához. Az oktatási intézmények bővítésére fordított összeg az elmúlt években meghaladja a 200 millió Ft-ot.


Épül a falusi ovi új szárnya

Osztályteremmé alakul a Csokonai iskola melletti két lakás

Szolgálati lakásból csoportszoba lesz az Arany oviban

A Mesevár ovi új szárnya

Az Arany ovi új csoportja

Elkészült a falusi ovi

Munka közben

Szép környezetben édes az álom

Erzsébet utcai általános iskola bővítése

Amikor 2002-ben átvettük az önkormányzat irányítását, az Erzsébet telepi általános iskola állapota több mint siralmasnak volt nevezhető. Málló vakolat, fából épült, hőszigetelés nélküli épületben tantermek, minden higiéniás feltételeket nélkülöző mellékhelyiségek. Ezt a siralmas állapotot nem hagyhattuk így, ezért 2005-ben az Erzsébet iskola teljes homlokzati felújítást és új tetőt kapott. Az építési munkáknál cél volt, hogy megőrizzük az épület patinás műemléki hangulatát. 2009-ben már egy sokkal nagyobb horderejű munkába fogtunk bele, így az év legnagyobb beruházásaként elbontásra került a szörnyű állapotban lévő fából készült rész, és a helyére egy XXI. századi nyugat-európai színvonalú iskolaszárny épült tornateremmel, hatalmas aulával. A bölcsőde mellett bízvást állíthatjuk, hogy ez az iskola városunk jelenleg legszebb, legmodernebb oktatási intézménye. A bővítésnél itt sem csak a négyzetméter vagy a gyorsaság volt csak a fontos. Gondosan ügyeltünk a hagyományos építészeti értékek megőrzésére, a régi és új épület harmóniájára. Ennél a fejlesztésnél is elmondhatjuk, hogy amit ígértünk, teljesítettük. Úgy érezzük, létrejött még egy olyan érték Gyömrőn, amire méltán lehetünk büszkék, és reméljük, büszkék rá az ide járó kisiskolások is.


A nem túl szép főbejárat

A régi romos faépület

Ilyen volt a folyosó

Így képzeltük el

Ilyennek terveztük az építés kezdetén

A rég várt pillanat

Az első nap

Birtokba vették

És ilyen lett a folyosó

Gratulálunk a helyi kivitelezőnek

Hát nem szebb így

Volt mit ünnepelni

A városközpont újjáépítése

Amint már említettük, csapatunk az önkormányzati irányítás eszközével célul tűzte ki maga elé, hogy Gyömrő ne csak nevében, hanem megjelenésében is valóban várossá váljon. Ha valaki Gyömrőre látogat az idei évben, a legnagyobb változás, ami legszembeötlőbb, a városközpont átépítése, az új körforgalmú csomópont. Csapatunk lokálpatrióta, települését szerető és fejlődéséért dolgozó közösségnek vallja magát. A 2009-ben kiépített gyönyörű, új városközpont már valóban városi rangot ad Gyömrőnek. A kátyús útburkolatok, a töredezett, hiányos járdaszakaszok és omladozó vakolatú középületek, mint városunk központjának elemei, mára eltűntek. Közel 150 milliós saját forrásból, hitel vagy pályázati pénz igénybevétele nélkül, önerőből készült el Gyömrő gyönyörű, új központja. Kiépült a központi kereszteződésben az általunk megígért körforgalom, több mint 2500 négyzetméter viacolorozott járdafelület, közel 50 új parkolóhely. Hogy központunk ne csak funkciójában, hanem látványában is megújuljon, és valóban büszkén tekinthessünk rá, ezért a térburkolatok színe egyedileg lett meghatározva. A Polgármesteri Hivatal épülete és a házasságkötő terem is teljes felújítást kapott, új virágágyások készültek. Az épületek rozsdás előkerítéseit elbontottuk, helyén parkolók, sétányok létesültek. Városunk központjának új arca számunkra nagy büszkeség. Az elődeinktől örökölt adottságokat, úgy érezzük, jól kihasználtuk, a mai kor igényeinek megfelelően továbbvittük. Reméljük, velünk együtt városunk minden lakosa büszke az új, biztonságos közlekedést és kellemes környezetet nyújtó városközpontra. Mi azok vagyunk!


Sokan nem hitték, hogy ebből lesz valami

Már alakul

Az utolsó simitások

városunk új büszkesége

Egy régi szokás, út, vagy hídavatás nem lehet söröshordó nélkül

Szép városunk

Szép városunk

Szép városunk

Szép városunk

Szép városunk

Szép városunk

Szép városunk

Saját üzemeltetésű helyi buszjárat

Az új helyi busz nem csak hírnevet szerzett településünknek, de működésével, megjelenésével szinte azt mondhatjuk, hogy városunk egyik emblémájává vált. A saját erőből megvásárolt és üzemeltetett légkondicionált helyi járat a régi volánbuszos öreg járművekkel működtetett helyi tömegközlekedés után jelentős előrelépést hozott. A járatok útvonala a legnagyobb körültekintéssel, a busszal közlekedők igényeinek figyelembevételével készült. Az első darab új, magyar gyártású, kifejezetten kisvárosi forgalomra tervezett buszt vásároltuk meg. Ezzel egy csapásra bekerültünk az országos média figyelmébe, több tv műsor is foglalkozott a gyömrői buszjárattal. Persze a fő szempont nem csak a magyar ipar támogatása volt, hanem hogy a helyi lakosság számára kényelmes, komfortos, a levegő tisztaságát is szolgáló járművet válasszunk. A tavalyi évben végrehajtott díjcsökkentés, díjfelezés hatására a helyi buszjárat napi utaslétszáma több száz főre nőtt. A járat beindulását követő kisebb döccenők ellenére, hiszen a helyi tömegközlekedés szervezését mi is csak most tanultuk, elmondhatjuk, hogy mára a helyi tömegközlekedés is sikeresen működő rendszerré vált, mely más települések polgármesterei szerint példa értékűnek mondható.


A mi buszunk

A mi buszunk

A mi buszunk

A mi buszunk

A vasútállomás melletti városközpont
és P+R parkoló építése

Még a tavalyi évben pályáztunk sikeresen gépkocsi parkoló és kerékpár tároló kiépítésére. Ezen az EU-s pályázaton több mint 50 millió Ft-os támogatást nyertünk. Már régóta célunk volt, hogy városunknak ne csak egy központja legyen, hanem az egyes településrészeken is alakuljanak ki kisebb városközpontok, közösségi terek. Véleményünk szerint a vasútállomás településünk előszobája. Ezért készült el néhány évvel ezelőtt az állomás épületének teljes körű felújítása is. Ezt a szándékot vittük most tovább, és ezért épül ki új dísztér sétányokkal, üzletekkel, zöldfelületekkel, virágágyásokkal az állomás mellett. Mivel naponta több mint 2000 ember utazik vonattal munkába, a fővárosba, ezért minden tömegközlekedésre, vasútállomás fejlesztésére fordított pénz az ő érdeküket szolgálja. 96 férőhelyes, térfigyelő kamerarendszerrel biztosított parkoló épül ki egy ugyancsak kamera által megfigyelt 50 férőhelyes kerékpártárolóval. Kiépül és megújul a Szegfű utca állomás melletti szakasza. Lezárjuk és sétálóutcává alakítjuk a Vörösmarty utca állomás melletti szakaszát. Ezt a szükséges lépést már jó néhány éve terveztük, így már előrelátóan a 2005 aszfaltprogram során buszközlekedésre is alkalmas vastagságban és szélességben készült el a Szegfű utca legfelső szakasza. A Vörösmarty utca forgalmát ebbe az irányba tereljük majd át. A Vörösmarty - Wesselényi utca sarkán megvásárolt telken üzletek és dísztér épül. Ha a beruházás elkészül minden gyömrői lakos, aki autóval, kerékpárral jár ki a vasútállomásra nagyobb biztonságban és kulturált körülmények között tárolhatja majd járművét. Ez a kis városrészközpont is olyan pontja lesz településünknek, amire méltán büszkék lehetünk. Reméljük, városunk ezzel is kitűnik majd gondozott, rendezett állomásával, kulturált környezetével az ország más településein megszokottakból.


Épül a parkoló

Készülnek az új járdák

Iskolai, informatikai fejlesztések

Az elmúlt években elnyert norvég alapú, közel 500 millió Ft-os EU-s pályázatnak köszönhetően új tantermek épülnek idén: két-két terem a Csokonai utcai általános iskolához és a falusi iskolához. Felújítjuk ezzel egy időben a Fekete István Általános Iskola főépületét is. Az építési munkarész közel 150 millió Ft-os forrásból valósul majd meg. Az egyik legnagyobb eredménye ezeknek a munkáknak, hogy idén ősztől a Csokonai iskolába járhatnak majd a 4. évfolyamos tanulók is. Eddig a 4. osztályosok a központi iskola épületébe a "nagyokkal" együtt jártak. Emiatt az alsó tagozatos nevelőtestület is kettéosztottan működött. Ezt a rossz helyzetet szünteti most meg az idén elkészült fejlesztés. A pályázat többi részéből rengeteg új oktatási segédanyag és számítógép kerül majd az iskolákba. Új, vezeték nélküli internethálózat létesül városunkban, és majd tucatnyi helyen lehet ennek köszönhetően szabadon telepített terminálokon elérni az internetet. Ezek a fejlesztések főleg a fiatalabb generációnak szólnak, de ami a gyermekek számára és az ifjúság számára előny, az előny városunk minden lakosa számára. Hiszen a jövő generációja itt nevelkedik szemünk láttára, és használja majd ezeket a korszerű fejlesztéseket.

Új melegítőkonyha és étkező építése a Központi iskolában

Az előbb említett pályázati munkának köszönhetően 2 új tanterem épül majd a Csokonai utcai általános iskolában. Ennek következtében a Központi iskola Szabadság téri nagy épületében 2 tanterem megüresedik. Már a tervezés során felötlött bennünk a gondolat, hogy óriási lehetőséget rejt magában ez a két megüresedő tanterem. Tudni kell, hogy a Központi iskolában megépítése óta nincsen ebédlő. A gyerekeknek télen-nyáron, esőben-hóban tanári felügyelettel át kell sétálniuk ebédelni a Táncsics utca túloldalán lévő Halászkert Étterembe, majd onnan vissza az iskolába, a napközibe. Az idei évben ezért a felszabaduló két tantermet átalakítjuk melegítőkonyhává és ebédlővé. Szeptembertől már minden iskolában ebédelő diák átöltözés nélkül, az épületen belül tud majd ebédelni. Valljuk be, ez mindig is így lett volna normális. Ez a fejlesztés is óriási eredmény, és több száz kisdiák mindennapjait teszi kényelmesebbé. Hát ilyen eredményeket szül, ha a fejlesztések, koncepciók átgondoltak, és tudjuk, mik a legfontosabb megoldandó problémák.

Új háziorvosi körzet kialakítása az Erzsébet - Petőfi telepen

Már évek óta probléma az Erzsébet telepen működő egy darab háziorvosi körzet túlzsúfoltsága. Nem csak háziorvosi körzetre, de új postahivatalra is szükség lenne városunknak ezen a részén. Annak érdekében, hogy az új körzetnek és a postahivatalnak is helyet teremtsünk, áttelepítjük a Bimbó utca - Nefelejcs utca sarkán lévő játszóteret az innen nem messze lévő Petőfi telepi buszforduló melletti füves területre. Az így felszabaduló telken pedig pályáztatást követően megépülhet az új orvosi rendelő, illetve kialakulhatnak kisebb kereskedelmi, szolgáltató egységek is. Ezeknek egyikébe költözhet a későbbiek során egy kis postahivatal is. Ha minden jól megy, szeptemberben már az új orvosi rendelőben kereshetik fel új háziorvosukat az itt élő lakosok.

Járdaépítési program

Csapatunk 9 önkormányzati képviselője fő szószólója és élharcosa volt a járdaépítési program elindításának. A program keretében lehetőség van arra, hogy az önkormányzat által ingyen biztosított építőanyagból mindenki a saját háza előtt megépíthesse a hiányzó járdaszakaszt. Képviselőink nem csak a program elindításában, de annak szervezésében is aktív szerepet vállalnak. Ha Ön előtt nincs járda, vagy régi és töredezett, bátra, keresse fel körzetének önkormányzati képviselőjét. Tegyük közös munkával teljessé városunk járdahálózatát, Gyömrőn legyen minden ház előtt épített járda!


Az első tesztelés

Ezért kellenek a járdák

Képviselőnk szervez és segít

Szomszédok összefogva dolgoznak
 
 

honlapkészítés: dupai